Ervaringen deelnemers RGM

Vanaf februari 2018 wordt RGM aangeboden in Middelburg speciaal afgestemd op mensen met NAH. De resultaten zijn bijzonder!

Enkele reacties: “Bewegen in algemene zin gaat soepeler en meer ontspannen. Dankzij de oefeningen heb ik meer controle over mijn linker hand. Ook het gevoel in mijn hand komt terug”, “Ik kan met name vlugger informatie oppakken en vasthouden. Ook kan ik vlugger bijkomen en herstellen na grensoverschrijding en moeilijkheden met ‘scheve’ bril waar correcties in zijn verwerkt”, “concentratie is verbeterd, ik ben minder snel moe waardoor ik meer kan ondernemen, informatie kan ik beter vasthouden”.

 

Uit een meting ervaart 80% van de deelnemers een verbetering van kwaliteit van leven.

 

 

Ingezonden stuk van een deelnemer RGM:

 

Voordat ik mijn verhaal vertel wil ik mezelf eerst voorstellen. Mijn naam is Frank en als 54-jarige man geniet ik van mijn leven. Naast mijn parttime baan ben ik bezig met diverse hobby’s, zoals muziek maken, lezen en tafeltennissen.

In 2017 heb ik een uitnodiging ontvangen om naar een informatiemiddag te komen over de RGM-therapie. Deze therapie is, met behulp van muziek, ontwikkeld voor mensen met hersenletsel. Omdat ik normaal al met muziek bezig ben (met de basgitaar) heb ik aangegeven geïnteresseerd te zijn om deel te nemen aan deze RGM-cursus.

In het verleden heb ik een auto-ongeluk gehad, met zwaar hersenletsel als gevolg. Door dit hersenletsel had ik beperkingen op allerlei terreinen. Door veel te oefenen met een flinke dosis doorzettingsvermogen is het mij uiteindelijk aardig gelukt om allerlei uitdagingen aan te gaan. Activiteiten die ik vroeger voor onmogelijk hield, waren toch voor een groot deel voor mij toegankelijk geworden.

Na een periode van 47 jaar denk je, terugkijkend naar hetgeen je bereikt hebt, dat je aan de top van je kunnen zit. Je realiseert je dan: “Dit is het dan”. Daarom was ik aanvankelijk sceptisch over RGM-therapie omdat ik dacht het maximale te hebben bereikt. Toch ben ik, vooral uit nieuwsgierigheid, begonnen met deze therapie.

Tijdens de cursus ben ik bezig geweest met oefeningen voor mijn handen en voeten. Met behulp van schema’s en muziek maken je handen en voeten ritmische bewegingen. Na een aantal keren merkte ik dat de therapie een positieve uitwerking had op mijn lopen, tafeltennissen en andere bewegingen. Vooral op motorisch gebied voel ik dat allerlei bewegingen soepeler en meer ontspannen zijn geworden.

Een bijzondere ervaring, want er ging weer een voor mij onbekende wereld open. En mijn aanvankelijke scepsis had plaats gemaakt voor een bewondering van de RGM-methode. Ook nu geldt voor mij dat een mens nooit te oud is om bij te leren.

Frank