Koor coaching - veel meer dan samen een liedje zingen!

Bij het zingen in een koor komt veel meer kijken dan alleen de noten van jouw partij oefenen en de tekst leren. Wat is de focus waarin je wilt investeren? Is het de intonatie? Is het het inleven in het verhaal, of het overbrengen van de boodschap. Of ben je onzeker over je performance of de regie? Het komt allemaal voorbij in de koorcoaching gisteren bij een enthousiaste groep vrouwen die mij hebben gevraagd eens te komen luisteren en coachen.

 

'Inzingen? Tsja, dat doen we eigenlijk nooit.' In-kletsen, des te meer! Maar tijdens het geklets hoorde ik het al, wat een stemmen! Een kakofonie, maar met volop intonatie, klankkleur, de dynamiek voerde hoogtij!

Nooit gedacht dat mijn eigen jaren lange koorervaring van pas zou komen in deze setting. Maar wat ontzettend leuk om te doen!

 

En waar sta ik als individu nu in dit lied? Wat heb ik onder controle/wat kan ik afvinken en waar wil ik nog in gaan investeren? Met elkaar praten over de boodschap/het verhaal achter het lied, hoe label je dat aan je eigen ervaringen? Om de emotie meer over te kunnen brengen. En wat is dan de focus van ons als collectief/als koor?

 

Aandacht voor het inzingen met een geschreven 4-stemmige stemvorming. Snel worden de verschillende partijen opgepakt. En dan de dynamiek erbij. Vervolgens met gesloten ogen het luisteren naar elkaar geoefend.

 

En dan het daadwerkelijk oefenen met de nummers. Maar nu anders, met meer voelhorentjes naar elkaar, met andere oren luisterend naar elkaar. Het verhaal vertellend met dynamiek en emotie. En toen kwam het lied tot leven en was het niet meer een netjes gezongen voordrachtje. WAUW! Klasse dames! Jullie hebben mij kippenvel bezorgd!