Wijze raad van een holistische huisarts

Complementaire alternatieve vormen van zorg naast de reguliere klassieke rol van de huisarts

Al lange tijd ben ik vervend voorstander van de samenwerking tussen reguliere zorg en complementaire alternatieve vormen van zorg. Ik geloof niet in één vorm van behandeling die zaligmakend zou zijn. Ik geloof dat ieder mens zijn eigen voorkeuren en ingangen heeft om zijn eigen zelfgenezend vermogen weer 'aan' te kunnen zetten.

Het is soms zeer wenselijk dat reguliere klassieke zorg hierbij een aandeel heeft, of dit nu medicatie of een operatie of wat dan ook betreft. Tevens ben ik er van overtuigd dat uiteindelijk de persoon zelf weer zijn eigen regie over zijn gezondheid moet hervinden. Het is juist daar waar de complementaire geneeskunde zijn aandeel kan leveren. Door zowel op bewust als onbewust niveau interventies aan te bieden, kan de persoon op het niveau van lichaam en geest weer herstellen. Weer controle krijgen over zijn eigen functioneren, zowel op gebied van gedachten als gevoelens als op fysiek gebied en uiteindelijk het totale welzijn.

 

De klassieke rol van huisarts is voornamelijk gericht op de klacht van de patiënt, met andere woorden symptoombestrijding. Een prima streven, want daar is de patiënt bij gebaat. Maar wat als de klacht terugkomt, wat als de oorzaak dieper ligt? Want de klacht ontstaat niet zomaar vanuit het niks. 

Het is mijn streven om vanuit samenwerking met de huisarts, in goed overleg, de patiënt in zo'n geval te mogen begeleiden.

 

Ook blijken sommige huisartsen dit streven te hebben. Zo las ik laatst een artikel wat mij zeer aansprak:

Juriaan Galavasi is holistisch huisarts en coach. Naar zijn mening is het geen toeval dat sommige mensen ziek worden of klachten krijgen. Lichaam en geest zijn niet van elkaar te scheiden en kunnen niet los van elkaar functioneren. Het één beïnvloedt het ander en andersom. Veel van de klachten van zijn patiënten gaan niet over de klacht, maar over iets wat daar onder ligt. De klacht is slechts het symptoom. Onze gedachten bepalen hoe we ons leven moeten leiden, vanuit overtuigingen en oordelen over werk, relaties en wie we ten diepste zijn. De spanningen die daarmee gepaard gaan, schuiven we al te vaak resoluut terzijde, wat kan leiden tot fysieke en mentale klachten. Van rugpijn tot depressie en van hoofdpijn tot buikklachten.

 

Volgens Juriaan is de Westerse reguliere geneeskunde goed in het aanpakken van symptomen en doet daar goed werk. Echter wanneer de klachten aanhouden, wordt het ingewikkeld. De complementaire alternatieve vormen van zorg hebben veel meer mogelijkheden om mensen meer bewustzijn bij te brengen over hun eigen rol in de klacht. Hoe zij invloed kunnen uitoefenen op hun gedachten en gevoelens, zodat ze weer meer controle krijgen over hun leven op een manier die bij hun past.

Vanuit deze visie ziet Juriaan zijn rol als arts veel meer als begeleidend, samen met de persoon in kwestie. Mensen zijn vaak afhankelijk gemaakt van de medische zorg. Zijn wens is de persoon weer eigen verantwoordelijkheid te laten nemen, zodat dit zal resulteren in een gezonder lichaam en geest.

 

Ben je geïnteresseerd in het hele artikel, kijk dan bij:

https://holistic.nl/wijze-raad-holistische-huisarts-zie-klacht-als-kans/.