NLP

 

Neuro Linguïstisch Programmeren - NLP -  is een methodiek voor krachtige persoonlijke ontwikkeling en communicatie. Het wordt ook gedefinieerd als ‘de wetenschap die zich bezighoudt met het bewust maken van onbewuste processen’. Het is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de onderliggende drijfveren en motivaties van ons handelen.

 

NLP heeft alles te maken met het denken, voelen en handelen. Afhankelijk van je achtergrond, opvoeding, opleiding, ervaring en karakter, kijk je anders de wereld in. Ieder mens ervaart de wereld op zijn of haar unieke manier en maakt beslissingen op basis hiervan. Door al onze ervaringen van gebeurtenissen, groot of ogenschijnlijk onbeduidend, bewust of onbewust, wordt onze kijk op de wereld gekleurd en dit kan een groot effect hebben op ons gevoel, denken en handelen. Met NLP ga je aan de slag met je zintuigen, gedachten en gevoelens om je bewust te worden van die invloeden.

 

Neuro heeft met het brein te maken, je hersenen. Het zenuwstelsel verwerkt ervaringen via 5 zintuigen: gezichtsvermogen, gehoor, tastzin, reukzin, smaakzin. In je brein worden vervolgens bepaalde patronen vastgelegd, die ervoor zorgen dat je je wel of niet goed voelt.

 

Linguïstisch gaat over taal. Interne representaties (voorstellingen) worden gecodeerd, geordend en krijgen betekenis. De taal waarmee je met jezelf of met anderen communiceert.

 

Programmeren is het ontdekken, gebruiken en veranderen van onbewuste patronen in het zenuwstelsel. Het veranderen van negatieve naar positieve patronen in je brein.

 

NLP technieken helpen je om je bewust te maken van jouw denken en handelen. Hoe jouw zenuwstelsel via alle zintuigen de binnenkomende prikkels filtert en vervolgens koppelt aan patronen. Het geeft inzicht hoe jouw brein is geprogrammeerd en informatie verwerkt. Dit gaat razendsnel en veelal onbewust. Je kunt het vergelijken met een soort ‘googelen’ in jouw onderbewuste. Door al jouw ervaringen ben je op een onbewuste manier geprogrammeerd. Zo zijn er positieve denkprogramma’s die leiden tot gewenste resultaten. Maar ieder mens ervaart ook onbewuste programma’s die leiden tot piekeren of belemmerden gedachten of gevoelens, die een ‘ongewenste staat van zijn’ teweeg brengen.

 

Door je bewust te worden van jouw programmeringen, kun je jouw patronen gaan bijstellen en de negatieve gevoelens en gedachten elimineren. Deze zijn namelijk ontstaan vanuit eerdere ervaringen. Je ontdekt wat jouw triggers zijn en hoe je hier beter mee om kunt gaan.

Met behulp van NLP interventies kun je loskomen van jouw verleden. De herinnering blijft, maar het gevoel verdwijnt. Het helpt je om je oude patronen op te ruimten en achter je te laten. Je creëert nieuwe mogelijkheden naar de toekomst zodat jouw potentieel tot bloei kan komen.


NLP is geschikt bij diverse klachten. 

Je kunt denken aan:

 

  • Psychosomatische klachten
  • Versterken van zelfvertrouwen
  • Omgaan met stress
  • Loslaten van oude patronen
  • Neutraliseren van angsten en fobieën
  • Allergieën (zoals hooikoorts)


Werkwijze

Transformatiewerk waarbij het eigen potentieel, het eigen beter weten wordt aangesproken. Hierbij worden interventies/technieken toegepast, waarmee belemmeringen worden weggenomen en je inzicht krijgt in alternatieve mogelijkheden die jou keuzevrijheid en ruimte opleveren.

 

Wil je los van oude patronen en weer in je kracht staan?